Att välja microlån

Det finns många saker att tänka på när man ska bestämma sig för att ta ett lån. Det selar ingen roll vilket lån man ska ta, det behövs nästan alltid gå igenom ett par saker som man ska bestämma sig för. Sen vilka saker detta är beror självklart ifrån lån till lån. Men om vi då tar microlån som det här inlägget handlar om så finns det ett par saker som man ska ha klart för sig och ett par saker man bör göra innan man tar lånet.

 

Om vi då börjar med fakta om lånet vilket kan vara väldigt bra att veta så börjar vi med summan som lånet rör sig om. Microlån är som det låter ett lite mindre lån. Den summan som man lånar är i normala fall någonstans i intervallet 500-5000 kr. Det är ofta i 500 kronors intervall som lånen ökar med. Även om det normala ligger under 5000 kr så finns det vissa bolag som ger ut större lån än så. Det är dock ganska ovanligt och är det mycket större summor så är det snarare privatlån eller blancolån än microlån.

 

Om vi då går vidare och pratar om låneperioden som också är mycket typisk för microlån då den är otroligt kort. För microlån har normalt en låneperiod på under 30 dagar. Man kan alltså inte på något sätt se detta som en lösning på långvariga ekonomiska problem utan det är extremt kortvariga ekonomiska kriser som kan lösas med hjälp utav ett microlån. Är det så att man är osäker på om man kommer få in mer pengar innan låneperioden är över så bör man undvika att ta ett sådant här lån överhuvud taget. För är det så att man inte klarar av att betala tillbaka lånet i tid så kommer du snabbt få dyra extra avgifter.

 

Och då kommer vi även in på det sista som är typiskt för microlån vilket är det höga priset. Microlån använder inte samma prismodell som de vanliga lånen som brukar ha ränta och/eller någon uppläggningsavgift eller något i den stilen. Utan bolagen som ger ut de här lånen använder sig utav endast en fast avgift och de har sedan sagt att lånen är räntefria. Det har varit en hel del liv om just detta vilket har gjort att det nu är tvång för bolagen att ange den effektiva räntan för lånet. Och det är nästan först då som man inser exakt hur dyra dessa lån egentligen är. För säg att du ska ta ett lån på ett par tusen kronor. Det kommer då kosta dig allt ifrån 300 kr och uppåt. Det verkar vara dyrt men inte helt galet. Kollar man däremot på den effektiva räntan som då uppgår till flera hundra procent och jämför detta med någon annan typ av lån som bolån som ofta ligger på under 10% så inser man hur galet dyra dessa lån är. Framförallt om man tar några stycken om året. Då kan det snabbt bli mycket dyrare än vad man först hade tänkt sig. Så det gäller att vara försiktig med dessa lånen och göra en ordentlig jämförelse så att man åtminstone kan sänka avgift och ränta så mycket som möjligt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0